Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karnawałowe koreczki"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Żurawinę zalej kompotem oraz 2 szkl. wody i winem. Dodaj 2-3 goździki i skórkę z cytryny. Gotuj 15 min. Wyjmij przyprawy. Wywar dopraw cukrem.
Żelatynę rozpuść w wywarze. Gdy zacznie tężeć, wylej do formy lub na płaskie talerze. Pozostaw do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki do stężenia.
Wątróbki z drobiu oczyść, zalej mlekiem. Odstaw na 60 min. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Przesmaż na złoty kolor, a potem odsuń na bok. Na środek patelni włóż osączoną wątróbkę. Smaż 8 minut. Dodaj resztę masła, łyżeczkę tymianku i winiak.
Zawartość patelni przestudź, a następnie zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tosty zrumień, foremką wykrawaj okrągłe grzanki. Tą samą foremką wytnij kółka z galaretki żurawinowej. Przekładaj nią grzanki. Dekoruj pasztetem drobiowym.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 1,60 zł.
Jeśli przygotowałaś więcej pasztetu z wątróbek, przełóż go do słoiczka, zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce do tygodnia lub spakuj w pudełeczko i zamroź.Źródło: Świat kobiety