Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie dietetyczne, tanie, łatwe i propagujące karpie nie tylko na Boże Narodzenie. Alternatywa dla grillowanych ciężkich dań mięsnych.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 234
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22482
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 249
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 234
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22482
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 249
Składniki
Sprawionego karpia płuczemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w średniej grubości piórka. Koper płuczemy i rwiemy na większe kawałki.
Tuszkę kładziemy na folii aluminiowej i nakładamy do środka cebulę, koper, masło i rozmaryn, doprawiając wszystko sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem do smaku. Na wierzch układamy pozostałą cebulę, koper i obficie skrapiamy cytryną. Całość zawijamy szczelnie (podwójnie) folią aluminiową i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Tak przygotowanego karpia grillujemy około 10 do 15 minut na jednej stronie.
UWAGA: im dłużej karp będzie leżał w lodówce tym będzie smaczniejszy. Optymalny czas schładzania to 12 - 15 godzin. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.