Do góry

Dania główne Przepis na:

Kąski drobiowe z miodem

Kąski drobiowe z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 325

Fileciki z kurczaka z miodem, skropione sokiem z cytryny z potrawką z bobu.

Składniki

  • 1 kg filetów z kurczaka, 3 cebule, 2 łyżeczki miodu, 5 łyżek mąki, olej rzepakowy do smażenia, 200 dag mrożonego bobu, Kucharek,
  • 1 kg ziemniaków, sól, 1/2 łyżeczki masła
  • rukola, oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kąski drobiowe z miodem

Przygotowanie

  1. Filety delikatnie przekuwamy, można również rozbić, wkładamy do szklanej miski, skrapiamy marynatą przygotowaną z rozpuszczonego w ciepłej wodzie miodu, soku z cytryny, majeranku, Kucharka, pieprzu, kilku kropel oliwy i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Pozostałą marynatę pozostawiamy.
    Gotujemy bób w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

  2. Obraną cebulę należy zeszklić na patelni z dodatkiem oleju, część cebuli pozostawiamy na patelni, pozostałą przesypujemy do rondla.
    Do cebuli dodajemy bób, wodę z miodem i cytryną, czekamy aż składniki delikatnie się podgrzeją, zestawiamy z płyty.
    Mięso po wyjęciu z lodówki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Podsmażone mięso umieszczamy w rondlu z cebulą i zalewamy pozostałą wodą z miodem, doprawiamy według uznania, gotujemy na lekkim ogniu około 10 minut.
    Ziemniaki skrobiemy, gotujemy i dodajemy na koniec mało oraz pietruszkę.
    Mięsko wykładamy na talerz z dodatkiem sosu, ziemniaczki polewamy potrawką z bobu. Danie wzbogacamy kilkoma listkami rukoli, skropionymi oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń