Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kasz jaglana z makiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Kaszę jaglaną przelej na sicie wrzątkiem. Dwie szklan ki wody zagotuj, wsyp kaszę. Ugotuj na małym ogniu (kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę). Wsyp cukier waniliowy, dobrze wymieszaj. Kaszę przełóż do formy żaroodpornej, lekko ugnieć, wyrównaj.
Mak zalej wodą, gotuj ok. 30 minut. Odcedź, dwa razy zmiel. Dodaj żółtka i miód, wymieszaj. Białka ubij. Dodaj do masy makowej, wsyp rodzynki, delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj na kaszy.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach (możesz też wykorzystać jabłka prażone), posyp cynamonem. Rozsmaruj na masie makowej. Piecz ok. 25 minut w 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie