Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasz jaglana z makiem

Kasz jaglana z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Kasz jaglana z makiem"

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 20 dag maku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • pół op. rodzynek
  • 3 duże jabłka
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kasz jaglana z makiem

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przelej na sicie wrzątkiem. Dwie szklan ki wody zagotuj, wsyp kaszę. Ugotuj na małym ogniu (kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę). Wsyp cukier waniliowy, dobrze wymieszaj. Kaszę przełóż do formy żaroodpornej, lekko ugnieć, wyrównaj.

  2. Mak zalej wodą, gotuj ok. 30 minut. Odcedź, dwa razy zmiel. Dodaj żółtka i miód, wymieszaj. Białka ubij. Dodaj do masy makowej, wsyp rodzynki, delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj na kaszy.

  3. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach (możesz też wykorzystać jabłka prażone), posyp cynamonem. Rozsmaruj na masie makowej. Piecz ok. 25 minut w 180°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń