Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 616
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 167
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 240
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 129
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 616
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 167
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 240
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 129
Składniki
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, zostawiamy na 15 min. Mąkę łączymy z solą, wlewamy rozczyn, resztę wody i 1 łyżkę oleju i wyrabiamy gładkie ,elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Po upływie wymaganego czasu, ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 kulki i zostawiamy na 15 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik razem z blachą do pieczenia (ważne żeby była nagrzana!)do temp 230 stopni. Kulki wałkujemy na placki grubości ok 4 mm. Gotowe wkładamy na rozgrzaną blachę na 3-5 min do uzyskania tzw. kieszonki. Ważne alby placków nie spiec za duzo bo będa sie kruszyć przy przekrawaniu. Upieczone placki delikatnie przecinamy do uzyskania kieszonki widocznej na zdjęciu.
Mięso pokrojone w kostkę zasypujemy przyprawą i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Kapustę szatkujemy, pomidory i ogórki kroimy w plasterki, cebulkę w piórka. Pity najpierw smarujemy sosem od środka na to wkładamy na zmianę kapustę, warzywa i mięso. Całość polewamy sosem.
Smacznego :)