Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 22
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20375
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 363
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 22
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20375
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 363
Składniki
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, zostawiamy na 15 min. Mąkę łączymy z solą, wlewamy rozczyn, resztę wody i 1 łyżkę oleju i wyrabiamy gładkie ,elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Po upływie wymaganego czasu, ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 kulki i zostawiamy na 15 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik razem z blachą do pieczenia (ważne żeby była nagrzana!)do temp 230 stopni. Kulki wałkujemy na placki grubości ok 4 mm. Gotowe wkładamy na rozgrzaną blachę na 3-5 min do uzyskania tzw. kieszonki. Ważne alby placków nie spiec za duzo bo będa sie kruszyć przy przekrawaniu. Upieczone placki delikatnie przecinamy do uzyskania kieszonki widocznej na zdjęciu.
Mięso pokrojone w kostkę zasypujemy przyprawą i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Kapustę szatkujemy, pomidory i ogórki kroimy w plasterki, cebulkę w piórka. Pity najpierw smarujemy sosem od środka na to wkładamy na zmianę kapustę, warzywa i mięso. Całość polewamy sosem.
Smacznego :)