Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klops nadziewany porami"
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Pory oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki. Masło rozgrzej na patelni. Włóż pory, mieszając, smaż je 5 minut. Dodaj serek topiony. Duś razem kolejne 5 minut. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem, odstaw na kilka minut.
W tym czasie obierz cebulę oraz czosnek, posiekaj je. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj namoczoną bułkę, cebulę oraz czosnek. Dołóż musztardę oraz wbij jajko.
Masę mięsną dokładnie wyrób. Potem rozsmaruj ją na kawałku folii aluminiowej posmarowanej tłuszczem. Uformuj kwadratowy placek o wymiarach 30 x 30 cm. Rozłóż na nim nadzienie z porów. Pozostaw wolne brzegi. Całość zwiń, pomagając sobie folią.
Pieczeń obtocz w suszonej cebulce. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 175 st. Piecz przez godzinę.
Pod koniec pieczenia foremkę możesz przykryć kawałkiem folii, by wierzch pieczeni zbytnio się nie przyrumienił. Gotowy klops udekoruj listkami natki.
ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 830 kcalŹródło: Tina