Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 92265
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 561
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 212
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3918
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 92265
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 561
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 212
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3918
Składniki
W garnku zagotować niecały litr wody. Od razu wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować.
Mielone wyrobić z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i cebulą. Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku i bułkę tartą (tyle, aby dało się formować klopsiki, ale nie za dużo, bo będą za twarde). Formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtoczyć w mące i wrzucać do gotującego się wywaru. Następnie dodać puszkę pomidorów, przecier pomidorowy. Gotować ok. 20-25 min. Pod koniec dodać paprykę i chili. Do smaku sól i pieprz.
Jeśli sos będzie za rzadki, gotować dłużej lub zaciągnąć mąką.
Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
SMACZNEGO!