Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki z indyka w sosie miętowym"
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 68
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 68
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Składniki
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać, wymieszać z mięsem, musztardą i jajkiem, dosypać 2 łyżki bułki tartej, dodać wcześniej przygotowane czosnek i cebulę.
Z mięsa formować okrągłe klopsiki, oprószyć mąką, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Podsmażone klopsiki przełożyć do rondla, podlać wodą, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Do klopsów dodać śmietanę wymieszaną z posiekanym szczypiorkiem, dusić ok. 10 minut (uważać, by sos się nie zwarzył), posypać posiekaną miętą.
ok. 45 minut
Świeżą miętę możesz zastąpić suszoną np. z ziołowej herbatki. Zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego. Do tego dania pasuje ryż.Źródło: Twoje Imperium