Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski na parze

Kluski na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 25

Przepis wart wypróbowania: "Kluski na parze"

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka jagód. Sos: 25 dag jagód
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kluski na parze

Przygotowanie

  1. Pokrusz drożdże do ciepłego mleka. Dodaj łyżeczkę mąki i cukru. Odstaw. Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier, jajko, zimną wodę, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Zmiksuj lub wymieszaj. Ciasto odstaw.

  2. Z ciasta uformuj placuszki. Na środku połóż łyżkę jagód. Zlep, uformuj kulki. Odłóż, by wyrosły. Gotuj na parze około 15 minut. sosu wrzuć do rondelka, zagotuj. Sosem polewaj kluski, podawaj gorące.

  3. Czas około godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń