Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle po czesku ze sznyclami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Bułkę pokrój w kostkę. Podgrzej 250 ml mleka. Zalej nim pieczywo. Odstaw na ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Natkę opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę drobno pokrój. Rozgrzej połowę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj natkę. Wymieszaj, wystudź.
Do namoczonych bułek dodaj natkę z cebulą i czosnkiem. Wbij jajka. Wsyp 4-5 łyżek mąki. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 kulek. Knedle włóż na posolony wrzątek. Gotuj 10-12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki.
Sznycle umyj, osusz, posól z obu stron. Smaż 4 minuty na rozgrzanym oleju. W garnku rozgrzej pozostałe masło. Oprósz je resztą mąki. Krótko zasmaż. Wlej resztę zimnego mleka, wino oraz bulion. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ser zetrzyj, 2/3 dodaj do sosu. Wrzuć pory, dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Knedle pokrój w plasterki. Ułóż je na przemian z kotletami w formie. Zalej przygotowanym beszamelem. Wierzch posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Zapiekaj przez 15 minut. Udekoruj według uznania.
ok. 70 minut, 1 porcja 840 kcal.Źródło: Tina