Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle po czesku ze sznyclami"
Bułkę pokrój w kostkę. Podgrzej 250 ml mleka. Zalej nim pieczywo. Odstaw na ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Natkę opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę drobno pokrój. Rozgrzej połowę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj natkę. Wymieszaj, wystudź.
Do namoczonych bułek dodaj natkę z cebulą i czosnkiem. Wbij jajka. Wsyp 4-5 łyżek mąki. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 kulek. Knedle włóż na posolony wrzątek. Gotuj 10-12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki.
Sznycle umyj, osusz, posól z obu stron. Smaż 4 minuty na rozgrzanym oleju. W garnku rozgrzej pozostałe masło. Oprósz je resztą mąki. Krótko zasmaż. Wlej resztę zimnego mleka, wino oraz bulion. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ser zetrzyj, 2/3 dodaj do sosu. Wrzuć pory, dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Knedle pokrój w plasterki. Ułóż je na przemian z kotletami w formie. Zalej przygotowanym beszamelem. Wierzch posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Zapiekaj przez 15 minut. Udekoruj według uznania.
ok. 70 minut, 1 porcja 840 kcal.Źródło: Tina
Pyszne, proste, mięciutkie ciasto z dodatkiem ziemniaków owinięte w soczyste...
Odsłon: 7093
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 461
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 282
Zdrowe i smakowite jedzonko. Przygotowanie nie dłuższe niz 1,5 godziny, łączn...
Odsłon: 52
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 8302
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 461
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 282
Zdrowe i smakowite jedzonko. Przygotowanie nie dłuższe niz 1,5 godziny, łączn...
Odsłon: 52
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 8302
Składniki
Bułkę pokrój w kostkę. Podgrzej 250 ml mleka. Zalej nim pieczywo. Odstaw na ok. 30 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Natkę opłucz, odłóż trochę do dekoracji, resztę drobno pokrój. Rozgrzej połowę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj natkę. Wymieszaj, wystudź.
Do namoczonych bułek dodaj natkę z cebulą i czosnkiem. Wbij jajka. Wsyp 4-5 łyżek mąki. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 kulek. Knedle włóż na posolony wrzątek. Gotuj 10-12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki.
Sznycle umyj, osusz, posól z obu stron. Smaż 4 minuty na rozgrzanym oleju. W garnku rozgrzej pozostałe masło. Oprósz je resztą mąki. Krótko zasmaż. Wlej resztę zimnego mleka, wino oraz bulion. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ser zetrzyj, 2/3 dodaj do sosu. Wrzuć pory, dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Knedle pokrój w plasterki. Ułóż je na przemian z kotletami w formie. Zalej przygotowanym beszamelem. Wierzch posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Zapiekaj przez 15 minut. Udekoruj według uznania.
ok. 70 minut, 1 porcja 840 kcal.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schabowy z frytkami i surówką z kapusty kiszonej.
Dania główne
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Dania główne
ORMIAŃSKA HASZLAMA Z KARKÓWKĄ JAGNIĘCĄ
Dania główne
Pieczony morszczuk w warzywach
Schabowy z frytkami i surówką z kapusty kiszonej.
Kotlet schabowy podany z chrupiącymi frytkami i surówką z kiszonej kapusty or...
Odsłon: 52
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Słowo PIRZOLA po polsku znaczy posiekać. Tak więc zapraszamy Was do wypróbowa...
Odsłon: 76