Dania główne Przepis na:
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Twaróg rozgniatamy w misce, dodajemy żółtko, mąke i tyle mleka aby składniki się dobrze połączyły. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, kroimy na kwadraty.
Truskawki, zawijamy w kwadraty ciasta, formując knedle. W garnku zagotowujemy lekko osolona wodę, wkładamy knedle i gotujemy 3-4 minuty. Gdy wypłyną na powioerzchnię wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
Knedle nadziewam truskawkami, borówkami, śliwkami, a ugotowane knedle polac można roztopionym masłem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

asiunia54 30 marca 2010Zgłoś do usunięcia
ja owoce rozmrażałam, ale myślę że mrożone też mogą być, przecież wrzucisz te knedle do gorącej wody i ugotujesz to owoce się też przy okazji rozmrożą ;-)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 29 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Asiunia54, napisz mi, proszę, czy mogę wykorzystać mrożone owoce, czy lepiej je rozmrozić? Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz