Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kociołek z kurczakiem . Danie jednogarnkowe"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4163
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416455
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4163
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416455
Składniki
Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Fasolę opłucz i dobrze osącz. Kurczaka umyj, osusz. Tuszkę podziel na 6 kawałków. Mięso oprósz solą oraz pieprzem.
W brytfance rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka. Smaż je 15 minut (często obracaj, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron). Następnie mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu wysmaż na chrupko boczek. Wyjmij go.
Do brytfanki włóż czosnek i cebule, zeszklij je. Dołóż marchewkę. Warzywa podlej bulionem. Dodaj pomidory, cukier i ocet. Potem całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Do brytfanki ponownie włóż kurczaka oraz boczek. Dodaj fasolę.
Naczynie przykryj i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki i grubo je posiekaj. Posyp gotowe danie. Podawaj z wiejskim chlebem.Źródło: Tina