Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kokosowy filet z dorsza"
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 33
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 46
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 238
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 33
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 46
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 238
Składniki
ok. 30 minut
Groszek rozmrozić i odsączyć. Ryż basmati ugotować wg przepisu na opakowaniu. Papryki rozciąć, po usunięciu pestek pokroić w kosteczkę. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach albo zeskrobać łyżeczką do herbaty. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na 8 porcji.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić groszek oraz paprykę. Krótko podsmażyć. Dołożyć imbir i mielony kumin. Smażyć ok. 2 minut, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlać mleko kokosowe. Włożyć kawałki ryby. Gotować na małym płomieniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Połowę listków kolendry posiekać, wrzucić do sosu. Ryż odcedzić. Wyłożyć na talerze obok dorsza w sosie kokosowym. Udekorować pozostałą kolendrą.Źródło: Życie na gorąco