Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z cebuli"
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1136
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 129
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1136
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 129
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w cienkie krążki lub posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Do garnka wlej olej, gdy będzie mocno rozgrzany, dodaj cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie.
Dodaj cukier, duś 3-5 minut. Następnie dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 minut, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Konfiturę z cebuli przełóż do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć, postaw na 10 min do góry dnem. Przechowuj w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Podawaj jako dodatek do serów, mięs, pasztetów, sałatek, wytrawnych tart oraz babeczek na ciepło lub zimno.
Rada: Możesz przygotować konfiturę ze znacznie większej ilości cebuli, włożyć do słoiczków i zapasteryzować. Taki zapas zawsze przyda się w domu.
100 minut, słoiczek: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie