Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z cebuli"
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w cienkie krążki lub posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Do garnka wlej olej, gdy będzie mocno rozgrzany, dodaj cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie.
Dodaj cukier, duś 3-5 minut. Następnie dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 minut, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Konfiturę z cebuli przełóż do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć, postaw na 10 min do góry dnem. Przechowuj w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Podawaj jako dodatek do serów, mięs, pasztetów, sałatek, wytrawnych tart oraz babeczek na ciepło lub zimno.
Rada: Możesz przygotować konfiturę ze znacznie większej ilości cebuli, włożyć do słoiczków i zapasteryzować. Taki zapas zawsze przyda się w domu.
100 minut, słoiczek: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 6211
Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znam nazwy odmiany, a...
Odsłon: 3064
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 89
Bardzo smaczna mielonka, idealna wędlinka na kanapki. W połączeniu z plastrem...
Odsłon: 17
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 174
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 89
Bardzo smaczna mielonka, idealna wędlinka na kanapki. W połączeniu z plastrem...
Odsłon: 17
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 174
Składniki
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w cienkie krążki lub posiekaj w niezbyt drobną kostkę. Do garnka wlej olej, gdy będzie mocno rozgrzany, dodaj cebulę. Zmniejsz ogień, duś ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie.
Dodaj cukier, duś 3-5 minut. Następnie dodaj listki laurowe, granulowany czosnek, suszoną żurawinę, wino oraz wodę. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 60 minut, aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka, gęsta i brązowa. Na koniec wlej sok z cytryny oraz ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze ok. 3 min. Usuń listki laurowe, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Konfiturę z cebuli przełóż do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć, postaw na 10 min do góry dnem. Przechowuj w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Podawaj jako dodatek do serów, mięs, pasztetów, sałatek, wytrawnych tart oraz babeczek na ciepło lub zimno.
Rada: Możesz przygotować konfiturę ze znacznie większej ilości cebuli, włożyć do słoiczków i zapasteryzować. Taki zapas zawsze przyda się w domu.
100 minut, słoiczek: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Mini kebab
Dania główne
Pulpety w sosie pomidorowym
Dania główne
Bigos z młodej kapusty
Dania główne
Ryż z koktajlem truskawkowym
Mini kebab
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 89
Pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 105