Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, niezbyt pracochłonne smaczne danie na obiad.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ryb. Jeżeli pstrąg nie jest wypatroszony wówczas należy go oczyścić. W moim przypadku, ryby nie zawierały wnętrzności. Pamiętajmy by dokładnie je umyć - zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Aby łatwiej usunąć śluz możemy zastosować pastę którą sami przygotujecie z wody i soli. Jeżeli widok całej ryby nie do końca Wam odpowiada na talerzu, wówczas możecie również usunąć głowy, płetwy oraz łuski. Po tym zabiegu natnijcie każdą rybę tak jak to widać na zdjęciu. Tak przygotowane ryby solimy z zewnątrz i wewnątrz, nacieramy pieprzem cytrynowym. Do wnętrza wkładamy po łyżce masła, plastrze cytryny oraz posiekany koperek i zmiażdżone plastry czosnku. Na wierzch kładziemy plasterki cytryny oraz posypujemy koperkiem. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym w którym będziemy piekli i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. U mnie była to cała noc. Podczas pieczenia ryba może przykleić się do naczynia. Aby tego uniknąć możecie ułożyć ją na papierze do pieczenia.
Po tym czasie wkładamy naczynie z rybami do piekarnika na 60minut. Ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza (spirale góra i dół). Naczynie przez 40 minut powinno być przykryte. 20 min przed końcem pieczenia odkrywamy górę by ryby zarumieniły się.
Tak upieczonego pstrąga możemy podawać z frytkami i gotowanymi na parze warzywami. Smacznego