Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypomnienie smaków z dziecińtwa. Kopytka ze skwarkami
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1334
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25183
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1334
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25183
Składniki
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę. Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki. Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. U mnie dziś ze skwarkami.