Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypomnienie smaków z dziecińtwa. Kopytka ze skwarkami
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2240
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3510
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1150
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2240
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3510
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1150
Składniki
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę. Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki. Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych sosów. Są pyszne także z podsmażonym boczkiem i cebulką. U mnie dziś ze skwarkami.