Do góry

Dania główne Przepis na:

Korona z żeberek

Korona z żeberek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 22

Smaczny pomysł na "Korona z żeberek"

Składniki

  • mostek jagnięcy (16 żeber)
  • po łyżce posiekanego tymianku i szałwii
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • nieobrane
  • zgniecione nożem 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki komosy
  • 2 cebule
  • garść orzechów nerkowca
  • olej
  • sól
  • curry
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Korona z żeberek

Przygotowanie

  1. Mięso natnij między kośćmi. Następnie zwiąż ze sobą dwa zewnętrzne kawałki żeber. Połączone mięso wygnij tak, aby utworzyły rodzaj korony. Olej podgrzej, a następnie zalej nim zgniecione ząbki czosnku. Po chwili wsyp przyprawy i natrzyj mięso.

  2. Wstaw je na noc do lodówki. Koronę włóż do okrągłego naczynia. Końce kości owiń folią aluminiową, aby się nie przypaliły. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temp. 200° C. Przygotuj nadzienie. Kaszę i komosę opłucz. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij kawałki cebuli. Wsyp nerkowce i przyprawy.

  3. Chwilę podsmaż i dodaj obie kasze. Wlej 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż wchłoną całą wodę. Dodaj natkę, wlej sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszaj. Nadzieniem wypełnij wystudzoną koronę. Następnie zmniejsz temperaturę do 175° C i piecz jeszcze 30 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń