Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenny gulasz z cieciorką, dynią i cukinią"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 850
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4477
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1081
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 479
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3340
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 850
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4477
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1081
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 479
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3340
Składniki
Mięso umyj, oczyść z błonek i przerostów, pokrój w większą kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kardamon i kminek rozetrzyj w moździerzu.
Na patelni mocno rozgrzej 3–4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso ze wszystkich stron. Do daj cebulę i czosnek, a po minucie kardamon z kminkiem. Wymieszaj, smaż chwilę. Wsyp pieprz, chili oraz szczyptę cynamonu. Wlej gorący bulion, dodaj wódkę i duś pod przykryciem ok. 1,5 godz.
Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Cukinie umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Warzywa dodaj do mięsa 20 min przed końcem duszenia. 10 min przed końcem dołóż pomidory i osączoną cieciorkę.
Zagotuj 400 ml wody z 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżkami oliwy. Wsyp kuskus i odstaw na 2 min, aby napęczniał. Po tym czasie dodaj masło, przemieszaj widelcem i nałóż po porcji na środku talerzy. Dookoła rozłóż gulasz. Danie ew. posyp posiekaną natką pietruszki.
Pyszna kasza bulgur
Kuskus możesz zastąpić kaszą bulgur. Ugotuj ją wg przepisu na opakowaniu. Przypraw solą, pieprzem, oliwą i posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina