Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenny gulasz z cieciorką, dynią i cukinią"
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2281
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 332
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2281
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 332
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Mięso umyj, oczyść z błonek i przerostów, pokrój w większą kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kardamon i kminek rozetrzyj w moździerzu.
Na patelni mocno rozgrzej 3–4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso ze wszystkich stron. Do daj cebulę i czosnek, a po minucie kardamon z kminkiem. Wymieszaj, smaż chwilę. Wsyp pieprz, chili oraz szczyptę cynamonu. Wlej gorący bulion, dodaj wódkę i duś pod przykryciem ok. 1,5 godz.
Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Cukinie umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Warzywa dodaj do mięsa 20 min przed końcem duszenia. 10 min przed końcem dołóż pomidory i osączoną cieciorkę.
Zagotuj 400 ml wody z 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżkami oliwy. Wsyp kuskus i odstaw na 2 min, aby napęczniał. Po tym czasie dodaj masło, przemieszaj widelcem i nałóż po porcji na środku talerzy. Dookoła rozłóż gulasz. Danie ew. posyp posiekaną natką pietruszki.
Pyszna kasza bulgur
Kuskus możesz zastąpić kaszą bulgur. Ugotuj ją wg przepisu na opakowaniu. Przypraw solą, pieprzem, oliwą i posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina