Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 3793
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 240
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13360
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2649
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 3793
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 240
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13360
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2649
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku, osącz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż soczewicę. Smaż dalej jeszcze chwilę. Podlej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Pomarańczę obierz ze skórki, dokładnie usuń białą warstwę, z miąższu wytnij cienkie cząstki. Granat przekrój na pół, wybierz miąższ. Rodzynki dodaj do soczewicy 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw ją bulionem, cynamonem i goździkami, ew. jeszcze posól.
Kotleciki opłucz, osusz. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Gotową soczewicę wymieszaj z cząstkami pomarańczy i miąższem granatu. Serwuj jako dodatek do mięsa. Udekoruj miętą.Źródło: Naj