Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 68
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 68
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 84
Składniki
Soczewicę opłucz na sitku, osącz. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż soczewicę. Smaż dalej jeszcze chwilę. Podlej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Pomarańczę obierz ze skórki, dokładnie usuń białą warstwę, z miąższu wytnij cienkie cząstki. Granat przekrój na pół, wybierz miąższ. Rodzynki dodaj do soczewicy 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw ją bulionem, cynamonem i goździkami, ew. jeszcze posól.
Kotleciki opłucz, osusz. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Gotową soczewicę wymieszaj z cząstkami pomarańczy i miąższem granatu. Serwuj jako dodatek do mięsa. Udekoruj miętą.Źródło: Naj