Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z kurczaka na groszkowym piure"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25849
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2925
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25849
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2925
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Zalej posoloną wodą tak, by było jej dwa razy tyle co ziemniaków. Gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 10 min. 2 min przed końcem gotowania do ziemniaków wsyp zamrożony groszek (nie przykrywaj garnka pokrywką, by groszek nie stracił ładnego koloru).
Warzywa dokładnie osącz na durszlaku, przełóż do miski. Dodaj mleko oraz śmietanę i ew. szczyptę pieprzu do smaku. Ubij tłuczkiem (jeśli wolisz gładkie aksamitne piure, zmiksuj wszystko blenderem). Piure przykryj i trzymaj w cieple, np. w piekarniku pod grzanym do 50 st.
Mięso umyj, osusz, pokrój na kotleciki. Lekko je rozbij, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na talerze nałóż piure, obok ułóż kot leciki. Polej je pesto, udekoruj cytryną.Źródło: Tina