Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z kurczaka na groszkowym piure"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 963
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 814
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12559
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 963
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 814
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12559
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Zalej posoloną wodą tak, by było jej dwa razy tyle co ziemniaków. Gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 10 min. 2 min przed końcem gotowania do ziemniaków wsyp zamrożony groszek (nie przykrywaj garnka pokrywką, by groszek nie stracił ładnego koloru).
Warzywa dokładnie osącz na durszlaku, przełóż do miski. Dodaj mleko oraz śmietanę i ew. szczyptę pieprzu do smaku. Ubij tłuczkiem (jeśli wolisz gładkie aksamitne piure, zmiksuj wszystko blenderem). Piure przykryj i trzymaj w cieple, np. w piekarniku pod grzanym do 50 st.
Mięso umyj, osusz, pokrój na kotleciki. Lekko je rozbij, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na talerze nałóż piure, obok ułóż kot leciki. Polej je pesto, udekoruj cytryną.Źródło: Tina