Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki z twarogiem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27475
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27475
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Ziemniaki obierz z łupinek, przepuść przez praskę, zmiel w maszynce do mięsa lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wysmaż rumiane skwarki. Opłucz i osusz natkę, poodrywaj listki i drobno posiekaj. Twaróg rozgnieć widelcem lub również przepuść przez maszynkę.
W dużej misce wymieszaj starannie rozdrobnione ziemniaki, wytopione skwarki (część odłóż do posypania gotowych kotlecików), posiekaną natkę oraz twaróg. Dodaj całe jajka oraz łyżkę oleju. Wsyp kaszę mannę, mąkę oraz po szczypcie soli i pieprzu do smaku.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach nieduże kotlecik. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż kotleciki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. Piecz 10 minut.
Cebule obierz, umyj, poszatkuj grubo. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę, wymieszaj ze skwarkami. Posyp kotleciki.Źródło: Świat kobiety