Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety karkowe na słodko-ostro"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 214
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 717
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 899
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 214
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 717
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 899
Składniki
ok. 60 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Chrzan obrać, opłukać, drobno zetrzeć na tarce, wymieszać z pomidorami i cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem cytrynowym. Dolać oliwę, wymieszać, odstawić na bok.
Kotlety wieprzowe opłukać, osuszyć. Brzegi lekko ponacinać, aby kotlety zachowały ładny kształt po usmażeniu. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść mięso, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą oraz pieprzem.
Podsmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80°C. 4 Ziemniaki dobrze wyszorować, pokroić na cząstki, smażyć na klarowanym maśle przez 20-25 minut. Pod koniec posypać solą i pieprzem. Kotlety podawać ze smażonymi ziemniakami (w wersji light – bez ziemniaków) i salsą pomidorowo-chrzanową.Źródło: Życie na gorąco