Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety karkowe na słodko-ostro

Kotlety karkowe na słodko-ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6694

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Kotlety karkowe na słodko-ostro"

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 1 kawałek (ok. 1
  • 5 cm) korzenia chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • trochę soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 kotlety wieprzowe (np. z karkówki)
  • 3 łyżki oleju
  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 2 dag klarowanego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety karkowe na słodko-ostro

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut.

  2. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. Chrzan obrać, opłukać, drobno zetrzeć na tarce, wymieszać z pomidorami i cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem cytrynowym. Dolać oliwę, wymieszać, odstawić na bok.

  3. Kotlety wieprzowe opłukać, osuszyć. Brzegi lekko ponacinać, aby kotlety zachowały ładny kształt po usmażeniu. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść mięso, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą oraz pieprzem.

  4. Podsmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80°C. 4 Ziemniaki dobrze wyszorować, pokroić na cząstki, smażyć na klarowanym maśle przez 20-25 minut. Pod koniec posypać solą i pieprzem. Kotlety podawać ze smażonymi ziemniakami (w wersji light – bez ziemniaków) i salsą pomidorowo-chrzanową.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń