Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 38
Dodano: 19.05.2010
Odsłon: 24382
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
ziemniaki tłuczemy na miazgę,ubijamy lub przeciskamy przez praskę,jak kto woli,dodajemy jajko,mąkę,kefir,śmietanę,jogurt jak kto woli,podsmażamy cebulę i dodajemy,doprawiamy solą,pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej,wszystko mieszamy na jednolitą masę najlepiej wymieszać łapką,masa powinna być dość ciągliwa
łyżkę stołową moczymy w zimnej wodzie i nabieramy masę,przekładamy do bułki tartej i ręcznie toczymy i formujemy płaskie placuszki,wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano,ważne aby placuszki przed podaniem nie były bardzo gorące,lekko schłodzone mają intensywniejszy smak,na zimno też są pyszne
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

milla_poz 19 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Też robię takie kotlety, dobry przepis na ziemniaki, które zostały po obiedzie. Polecam też z koperkiem ;)20 Kto głosował? | Odpowiedz