Do góry

Dania główne Przepis na:

Krem marchewkowy

Krem marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Krem marchewkowy"

Składniki

  • 1 kg marchewki (najlepiej młodej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 5 pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem marchewkowy

Przygotowanie

  1. Marchewki obierz i umyj. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Zeszklij warzywa na maśle, zalej wywarem, przykryj pokrywą i duś do miękkości marchewki. Całość zmiksuj w blenderze.

  2. Z jednej pomarańczy zdejmij skórkę, pokrój ją w julianne i sparz we wrzątku. Z obranego owocu odetnij ostrym nożykiem białą błonkę i delikatnie wytnij cały miąższ (zachowaj kawałki na później).

  3. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do zupy razem ze sparzoną skórką. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem i szczyptą imbiru.

  4. Jeśli marchewka nie będzie zbyt słodka, możesz ożywić smak dodając dodać łyżkę miodu.

  5. Zupę podawaj udekorowaną wykrojonymi pomarańczami.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń