Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem szparagowy z jajkiem sadzonym"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 450
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 523
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 813
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 450
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 523
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 813
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 380 kcal, cena 2,80 zł.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Szalotki oraz czosnek po obraniu drobno poszatkuj. Oczyść szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Główki szparagów odłóż, łodygi pokrój w plasterki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z masłem. Wrzuć czosnek i szalotki, przesmaż krótko. Dodaj pokrojone ziemniaki. Warzywa zalej bulionem (drobiowym lub warzywnym). Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodaj pokrojone łodygi szparagów i opłukane liście szpinaku. Gotuj razem jeszcze 5 minut.
Zupę zmiksuj na krem, połącz ze śmietaną. Podgrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Usmaż 4 jajka sadzone. Oprósz je solą i pieprzem. Na tej samej patelni przesmaż główki szparagów. Podaj z jajkami do zupy.
Kupiłaś nową patelnię? Przed pierwszym smażeniem koniecznie rozgrzej na niej (a potem usuń) 2-3 łyżki oleju z solą. Dzięki temu zabiegowi potrawy nie będą przywierały do dna patelni.Źródło: Świat kobiety