Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem szpinakowy z cielęciną i groszkiem"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 61
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 291
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1616
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 61
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 291
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1616
Składniki
Cielęcinę opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż w rondlu na rozgrzanym maśle. Oprósz całość mąką, przygotuj rumianą zasmażkę. Zalej ją litrem wywaru z cielęciny. Wymieszaj starannie, doprowadź do wrzenia.
Mięso z wywaru lekko przestudź, pokrój na kawałki. Szpinak przebierz, odetnij ogonki, opłucz. Groszek cukrowy oczyść, opłucz. Wrzuć razem z liśćmi szpinaku do wywaru cielęcego, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 5-8 minut.
Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz 2 ząbkami roztartego czosnku. Kilka liści szpinaku oraz strączków groszku wyjmij i odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj na krem. Wlej gęstą kwaśną śmietanę, wymieszaj i podgrzej (nie dopuść jednak do wrzenia).
Gorącą zupę rozlej do talerzy lub miseczek. Rozłóż odłożony groszek i szpinak oraz pokrojone mięso cielęce. Zupę możesz podawać z grzankami z pieczywa tostowego oraz dodatkowo ozdobić kleksami śmietany.Źródło: Świat kobiety