Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z ziemniaków"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 117
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 117
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 51
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w drobną kostkę. Oczyść i pokrój w plasterki marchewki oraz pietruszkę.
Obrane cebule drobno poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebule, przesmaż na złoty kolor ze sporą szczyptą soli. Dodaj marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Chwilę smaż razem.
Przesmażone warzywa zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa będę zupełnie miękkie (około 20 minut). Po tym czasie dodaj do zupy obrane z osłonek parówki. Gotuj razem 5-8 minut.
Parówki wyjmij z zupy, lekko przestudź, pokrój w plasterki. Garnek zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki i aksamitny krem. Ponownie ustaw na palniku. Dodaj śmietanę, wymieszaj starannie. Nie gotuj.
Zmiksowaną zupę-krem dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną octu, świeżo startą gałką muszkatołową oraz przyprawą do zup w płynie. Przed podaniem wrzuć pokrojone w plasterki parówki. Jeśli chcesz, możesz udekorować krem świeżymi listkami natki. Mimo że zupa jest pożywna, podaje się ją z chlebem.Źródło: Świat kobiety