Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa kartoflanka"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3834
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414677
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2375
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3834
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414677
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2375
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
Dołożyć ziemniaki i marchewkę, krótko razem podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20 minut.
Krewetki opłukać, osuszyć. Na długie, drewniane wykałaczki nadziewać po trzy krewetki. Skropić je sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szaszłyki z krewetek i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą.
Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Z garnka wyjąć 2 łyżki pokrojonych warzyw. Pozostałe ziemniaki i marchewkę zmiksować wraz z wywarem na gładki krem. Zaprawić go śmietaną.
Ewentualnie lekko posolić do smaku. Zupę rozlać do kokilek. Do każdej włożyć po porcji odłożonych warzyw. Posypać szczypiorkiem. Podawać z szaszłykami z krewetek.Źródło: Życie na gorąco