Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa kartoflanka"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 79
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 187
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7977
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 79
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 187
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7977
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
Dołożyć ziemniaki i marchewkę, krótko razem podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20 minut.
Krewetki opłukać, osuszyć. Na długie, drewniane wykałaczki nadziewać po trzy krewetki. Skropić je sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szaszłyki z krewetek i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą.
Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Z garnka wyjąć 2 łyżki pokrojonych warzyw. Pozostałe ziemniaki i marchewkę zmiksować wraz z wywarem na gładki krem. Zaprawić go śmietaną.
Ewentualnie lekko posolić do smaku. Zupę rozlać do kokilek. Do każdej włożyć po porcji odłożonych warzyw. Posypać szczypiorkiem. Podawać z szaszłykami z krewetek.Źródło: Życie na gorąco