Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowa kartoflanka

Kremowa kartoflanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6694

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kremowa kartoflanka"

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 marchewki 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 12 dużych sprawionych krewetek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pół pęczka szczypiorku
  • 10 dag śmietany kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowa kartoflanka

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.

  2. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, krótko razem podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20 minut.

  3. Krewetki opłukać, osuszyć. Na długie, drewniane wykałaczki nadziewać po trzy krewetki. Skropić je sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szaszłyki z krewetek i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą.

  4. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Z garnka wyjąć 2 łyżki pokrojonych warzyw. Pozostałe ziemniaki i marchewkę zmiksować wraz z wywarem na gładki krem. Zaprawić go śmietaną.

  5. Ewentualnie lekko posolić do smaku. Zupę rozlać do kokilek. Do każdej włożyć po porcji odłożonych warzyw. Posypać szczypiorkiem. Podawać z szaszłykami z krewetek.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń