Do góry

Dania główne Przepis na:

Kruche babeczki szpinakowe

Kruche babeczki szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Kruche babeczki szpinakowe"

Składniki

  • W takiej wersji posmakują nawet tym
  • którzy nie lubią szpinaku. 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól. 15 dag sera pleśniowego
  • pęczek szpinaku (lub op. mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • 4 łyżki śmietany 12-proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche babeczki szpinakowe

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli i masło, posiekaj. Dodaj resztę składników, zagnieć. Wstaw na 30 min do lodówki.

  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, wylep natłuszczone foremki. Ciasto na dnie foremek ponakłuwaj, wyłóż papierem do pieczenia, wsyp suchy groch (dzięki niemu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia). Piecz 8-12 minut w temp. 200°C. Ostudź, groch usuń razem z papierem.

  3. Nadzienie: czosnek posiekaj. Szpinak oczyść. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij czosnek. Dodaj szpinak, podduś. Przypraw. Dodaj śmietanę wymieszaną z jajkiem, duś 1-2 minuty. Nadzieniem napełnij babeczki, przykryj pokrojonym serem pleśniowym.

  4. Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji, 10 cena za porcję: 1,40 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń