Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy zraz wołowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Wołowinę umyj, wytrzyj. Mięso ostrożnie natnij i rozłóż na desce tak, by powstał płat. Przykryj go kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem.
Jedną cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w cieniutkie paseczki. Ogórki kiszone potnij w drobną kosteczkę. Cebulę wymieszaj z ogórkami i połową boczku. Dodaj musztardę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Nadzieniem posmaruj mięso. Zwiń roladę, obwiąż ją bawełnianym sznurkiem.
W brytfannie rozgrzej olej. Zrumień na nim roladę ze wszystkich stron. Podlej gorącym bulionem, dodaj wódkę. Brytfannę przykryj i duś mięso na wolnym ogniu ok. 1,5 godz.
Drugą cebulę obierz, posiekaj. Poszatkuj kapustę. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pozostały boczek. Gdy się zrumieni, włóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Podlej odrobiną wody, gotuj 30 min.
Wlej śmietanę, przypraw i duś 5 min. Zraz podaj z jarzynką (i np. z ziemniaczanymi paluszkami), polej sosem z brytfanny.Źródło: Tina