Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 637
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1862
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 404
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 637
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1862
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 404
Składniki
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z 1 łyżką letniego mleka, z cukrem i odrobiną mąki, wlać do mąki, dodać pozostałe mleko, jajo i sól, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką. Po 30 min. dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą posiekaną kapustę i grzyby, dusić ok. 40 minut. Dodać śmietanę, pieprz i sól, farsz wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć, skleić, ułożyć na natłuszczonej blasze, odstawić do wyrośnięcia. Kulebiaki posmarować rozkłóconym jajem i piec ok. 30 min.