Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kulebiak drobiowo-warzywny"
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2054
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1210
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2334
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2054
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1210
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2334
Składniki
Mąkę na ciasto przesiej na stolnicę. Dodaj masło i sól. Siekaj, aż powstaną grudki. Wtedy wbij 1 jajko, wlej 40 ml zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i schowaj do lodówki na 30 min.
Brokuły podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie (7 min), przelej zimną wodą, osącz. Pomidorki opłucz, osusz. Natkę także opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, przypraw, usmaż. Masę wystudź. Wbij jajko, dodaj bułkę i natkę. Masę wymieszaj. Połącz z pomidorami i brokułami.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wylep nim spód i brzeg tortownicy. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Do tortownicy nałóż przygotowaną masę mięsno-warzywną. Przykryj rozwałkowanym plackiem.
Odcięte skrawki ponownie zagnieć i rozwałkuj. Foremką wytnij z ciasta ozdoby, ułóż je na wierzchu kulebiaka. Ciasto posmaruj rozmąconym pozostałym jajkiem. Piecz ok. 40 min w 175 st.Źródło: Tina