Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulebiak drobiowo-warzywny

Kulebiak drobiowo-warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Kulebiak drobiowo-warzywny"

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 30 dag brokułów
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • olej. 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę na ciasto przesiej na stolnicę. Dodaj masło i sól. Siekaj, aż powstaną grudki. Wtedy wbij 1 jajko, wlej 40 ml zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i schowaj do lodówki na 30 min.

  2. Brokuły podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie (7 min), przelej zimną wodą, osącz. Pomidorki opłucz, osusz. Natkę także opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, przypraw, usmaż. Masę wystudź. Wbij jajko, dodaj bułkę i natkę. Masę wymieszaj. Połącz z pomidorami i brokułami.

  3. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wylep nim spód i brzeg tortownicy. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Do tortownicy nałóż przygotowaną masę mięsno-warzywną. Przykryj rozwałkowanym plackiem.

  4. Odcięte skrawki ponownie zagnieć i rozwałkuj. Foremką wytnij z ciasta ozdoby, ułóż je na wierzchu kulebiaka. Ciasto posmaruj rozmąconym pozostałym jajkiem. Piecz ok. 40 min w 175 st.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń