Do góry

Dania główne Przepis na:

Kuleczki z mięsa mielonego

Kuleczki z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Kuleczki z mięsa mielonego"

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego
  • np. wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 1 mała cebula (biała)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 średnie pomidory
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kuleczki z mięsa mielonego

Przygotowanie

  1. Bułkę kajzerkę zalej wodą, odstaw, by zmiękła. Cebulę (białą) pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżeczki oleju, a gdy będzie bardzo gorący wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Czerwone cebule pokrój w talarki. Umyte pomidory pokrój w plastry.

  2. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz oregano. Dokładnie wyrób, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięsne kuleczki, smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się zezłocą. Ułóż je na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie kuleczki mięsa, plastry cebuli i pomidora. Podawaj na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym lub ketchupem.

  5. Rada: Kuleczki możesz podać z dipem meksykańskim. Do 1 szklanki pomidorów z puszki dodaj 4 łyżki ketchupu, 1 łyżkę drobno posiekanej cebuli oraz 1 ostrej mielonej papryki. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  6. 40 minut. Porcja: 450 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń