Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak rozmarynowy"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1484
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 261
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 7070
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 334
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 284
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1484
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 261
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 7070
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 334
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 284
Składniki
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Jedną z cytryn pokrój w półplasterki.
Kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie natrzyj czosnkiem, sokiem wyciśniętym z drugiej cytryny oraz solą i pieprzem. Mięso przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce.
Oliwę wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 1 godzinę i 15 minut.
Około 20 minut przed końcem pieczenia porcje mięsa obłóż półplasterkami cytryny. Podawaj np. z racuchami warzywnymi.Źródło: Naj