Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w łódeczce"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
ok. 50 minut.
Ziemniaki wyszorować, gotować 25 minut w lekko posolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę. Plasterki boczku pokroić na kawałki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni i odłożyć, a na tej samej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim kurczaka i pokrojone pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać śmietaną i 300 ml wody. Dodać pokrojone dymki i zioła prowansalskie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić kilka minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody.
Mandarynki osączyć, pokroić na połówki, dodać do nadzienia na patelni. Przyprawić do smaku. Ziemniaki lekko przestudzić, przekroić wzdłuż. Ustawić je na blasze z piekarnika. Nałożyć porcję nadzienia. Posypać grubo startym żółtym serem i wysmażonymi kawałeczkami boczku. Piec 10 minut w 200°C.Źródło: Życie na gorąco