Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w łódeczce"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 905
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Składniki
ok. 50 minut.
Ziemniaki wyszorować, gotować 25 minut w lekko posolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę. Plasterki boczku pokroić na kawałki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni i odłożyć, a na tej samej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim kurczaka i pokrojone pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać śmietaną i 300 ml wody. Dodać pokrojone dymki i zioła prowansalskie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić kilka minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody.
Mandarynki osączyć, pokroić na połówki, dodać do nadzienia na patelni. Przyprawić do smaku. Ziemniaki lekko przestudzić, przekroić wzdłuż. Ustawić je na blasze z piekarnika. Nałożyć porcję nadzienia. Posypać grubo startym żółtym serem i wysmażonymi kawałeczkami boczku. Piec 10 minut w 200°C.Źródło: Życie na gorąco