Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w łódeczce"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 906
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 906
Składniki
ok. 50 minut.
Ziemniaki wyszorować, gotować 25 minut w lekko posolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę. Plasterki boczku pokroić na kawałki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni i odłożyć, a na tej samej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim kurczaka i pokrojone pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Podlać śmietaną i 300 ml wody. Dodać pokrojone dymki i zioła prowansalskie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić kilka minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody.
Mandarynki osączyć, pokroić na połówki, dodać do nadzienia na patelni. Przyprawić do smaku. Ziemniaki lekko przestudzić, przekroić wzdłuż. Ustawić je na blasze z piekarnika. Nałożyć porcję nadzienia. Posypać grubo startym żółtym serem i wysmażonymi kawałeczkami boczku. Piec 10 minut w 200°C.Źródło: Życie na gorąco