Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski przepis na kurczaka - trochę, cierpki, trochę słodki, ale bardzo smaczny. Podałam z ryżem wymieszanym z gotowanymi warzywami. Do przygotowania kurczaka polecam patelnię żeliwną.
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19745
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2880
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3956
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19745
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2880
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3956
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Składniki
1. Masło z olejem roztopić na średnim ogniu na dużej patelni wyposażonej w szczelną pokrywkę. Wrzucić szalotki i czosnek. Często mieszając, smażyć przez 3 minuty aż szalotki zmiękną ale ie zrumienią. Wyjąć z patelni i odstawić na bok. 2. Kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na patelni skórą do dołu. Smażyć przez 3-5 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Smażyć porcjami, unikając nakładania zbyt dużej ilości mięsa jednocześnie. Obrócić na drugą stronę i rumienić, jeśli będzie trzeba dodać masło. 3. Wyjąć kawałki kurczaka z patelni i odłożyć na bok. Zlać cały tłuszcz. Wlać na patelnię bulion i ocet. Doprowadzić do wrzenia i zeskrobać osad z dna. Zmniejszyć ogień na mały i domieszać przecier pomidorowy i wcześniej przesmażone szalotki. Kawałki kurczaka ponownie przełożyć na patelnie. 4. Przykryć szczelnie i dusić przez ok 40-45 minut, aż mięso będzie miękkie, a po nakłuciu wypłynie przezroczysty sos (ja dusiłam 15 min. dłużej). Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Posypać pietruszką po przełożeniu mięsa na talerz.