Dania główne Przepis na:
Kurczak w potrawce

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41
Dodano: 25.02.2010
Odsłon: 4811
Składniki
- pierś z kurczaka (pojedyńcza), 2
- groszek konserwowy (puszka 400 gr), 1/2
- marchew (średniej wielkości), 1
- czosnek, 2 ząbki
- cebula (średnia), 1
- śmietana gęsta, 2 duże łyżki
- olej do smażenia i duszenia, 2-3 łyżki
- sól, pieprz, natka pietruszki
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Piesi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy lekko i podsmażamy na złocisto na części oleju. Wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
-
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ja ścieram na drobnych oczkach ale można też na grubych. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
-
Do rondla (ja używam woka) wlewamy tłuszcz spod smażenia piersi (ewentualnie odrobinę dolewamy) , rozgrzewamy i wkładamy cebulę i czosnek. Gdy się cebula i czosnek zeszkli dodajemy marchew i groszek. Groszek dajemy razem z wodą, może być cała zawartość jaka znajduje się w puszce albo jej część odpowiadająca połowie zawartości, wówczas niezbędne będzie dolanie około 2-3 łyżek wody z czajnika. Warzywa solimy , pieprzymy, można też dodać Vegety, dusimy chwilę, dosłownie 2-3 minuty, i dodajemy podsmażone piersi. Całość dusimy na maleńkim ogniu aby mięso przesiąkło sosem.
-
Na samym końcu dodajemy śmietanę i zaraz ściągamy potrawę z ognia, nie przegotowujemy śmietany! Całość oprószamy lekko natką pietruszki świeżą lub suszoną. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub piure ziemniaczanym oraz surówkami.
Komentarze do przepisu (1)

Domi755 21 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
uwielbiam drób wygląda jak z resteuracji !:) mmm... musze zrobić na niedziele :P:)!!pozdrawiam!!!!
1 Kto głosował? | Odpowiedz