Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, tanie, smaczne i małokaloryczne, kolorowe a przy tym szybko się robi i świetnie smakuje.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 76
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 183
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 161
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 76
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 183
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 161
Składniki
Piesi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy lekko i podsmażamy na złocisto na części oleju. Wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ja ścieram na drobnych oczkach ale można też na grubych. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Do rondla (ja używam woka) wlewamy tłuszcz spod smażenia piersi (ewentualnie odrobinę dolewamy) , rozgrzewamy i wkładamy cebulę i czosnek. Gdy się cebula i czosnek zeszkli dodajemy marchew i groszek. Groszek dajemy razem z wodą, może być cała zawartość jaka znajduje się w puszce albo jej część odpowiadająca połowie zawartości, wówczas niezbędne będzie dolanie około 2-3 łyżek wody z czajnika. Warzywa solimy , pieprzymy, można też dodać Vegety, dusimy chwilę, dosłownie 2-3 minuty, i dodajemy podsmażone piersi. Całość dusimy na maleńkim ogniu aby mięso przesiąkło sosem.
Na samym końcu dodajemy śmietanę i zaraz ściągamy potrawę z ognia, nie przegotowujemy śmietany! Całość oprószamy lekko natką pietruszki świeżą lub suszoną. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub piure ziemniaczanym oraz surówkami.