Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, tanie, smaczne i małokaloryczne, kolorowe a przy tym szybko się robi i świetnie smakuje.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Składniki
Piesi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy lekko i podsmażamy na złocisto na części oleju. Wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ja ścieram na drobnych oczkach ale można też na grubych. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Do rondla (ja używam woka) wlewamy tłuszcz spod smażenia piersi (ewentualnie odrobinę dolewamy) , rozgrzewamy i wkładamy cebulę i czosnek. Gdy się cebula i czosnek zeszkli dodajemy marchew i groszek. Groszek dajemy razem z wodą, może być cała zawartość jaka znajduje się w puszce albo jej część odpowiadająca połowie zawartości, wówczas niezbędne będzie dolanie około 2-3 łyżek wody z czajnika. Warzywa solimy , pieprzymy, można też dodać Vegety, dusimy chwilę, dosłownie 2-3 minuty, i dodajemy podsmażone piersi. Całość dusimy na maleńkim ogniu aby mięso przesiąkło sosem.
Na samym końcu dodajemy śmietanę i zaraz ściągamy potrawę z ognia, nie przegotowujemy śmietany! Całość oprószamy lekko natką pietruszki świeżą lub suszoną. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub piure ziemniaczanym oraz surówkami.