Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 45
Dodano: 25.02.2010
Odsłon: 4955
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Piesi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy lekko i podsmażamy na złocisto na części oleju. Wyjmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ja ścieram na drobnych oczkach ale można też na grubych. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Do rondla (ja używam woka) wlewamy tłuszcz spod smażenia piersi (ewentualnie odrobinę dolewamy) , rozgrzewamy i wkładamy cebulę i czosnek. Gdy się cebula i czosnek zeszkli dodajemy marchew i groszek. Groszek dajemy razem z wodą, może być cała zawartość jaka znajduje się w puszce albo jej część odpowiadająca połowie zawartości, wówczas niezbędne będzie dolanie około 2-3 łyżek wody z czajnika. Warzywa solimy , pieprzymy, można też dodać Vegety, dusimy chwilę, dosłownie 2-3 minuty, i dodajemy podsmażone piersi. Całość dusimy na maleńkim ogniu aby mięso przesiąkło sosem.
Na samym końcu dodajemy śmietanę i zaraz ściągamy potrawę z ognia, nie przegotowujemy śmietany! Całość oprószamy lekko natką pietruszki świeżą lub suszoną. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub piure ziemniaczanym oraz surówkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Domi755 21 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
uwielbiam drób wygląda jak z resteuracji !:) mmm... musze zrobić na niedziele :P:)!!pozdrawiam!!!!
2 Kto głosował? | Odpowiedz