Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty, tani i pyszny przepis :D
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9546
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 182
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20804
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9546
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 182
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20804
Składniki
Cebulkę zeszklić na maśle, podlać 1/4 sklanki wody i dusić aż odparuje woda. Do miękkiej cebulki dodajemy pokrojonego w grubą kostkę kurczaka i smażymy az się troszkę zarumieni, (w trakcie smażenia można troszkę posolić mięso) podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pieczarki kroimy w całości nie odcinając nużek na duże kawałki (małe pieczarki można tylko na pół). Jak z kurczaka odparuje większość wody dodajemy pokrojone pieczarki i delikatnie solimy żeby puściły wodę. Dusimy wszystko razem do miękkości pieczarek. Do kubka nalewany trochę wody która się wytrąciła z pieczarek, roztrzepujemy w niej śmietanę i dolewamy ją do garka z mięsem i pieczarkami. Wszystko razem dusimy na bardzo wolnym ogniu aż samoistnie zgęstnieje, jeśli nie mamy czasu czekać można zagęścić jedna łyżką moąki roztrzepanej w 1/2 szklanki zimnej wody. pod koniec dokładamy posiekany koperek (im więcej tym lepiej). Podajemy z makaronem lub jako gulasz do ziemniaczków. Smacznego.