Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ze szpinakiem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118044
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8385
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3110
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2110
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118044
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8385
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3110
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2110
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś z kurczaka przekrój ostrym nożem wzdłuż, tak, by otrzymać dwa cienkie plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plaster piersi oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć szpinak. Mieszając, smaż 2-3 minuty.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szpinak mrożony wrzuć do rondelka i duś tak długo, aż odparuje cały płyn, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Na każdym kawałku mięsa rozłóż przestudzony szpinak i posyp startym żółtym serem. Złóż mięso i zepnij je wykałaczkami. Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Wstaw naczynie z mięsem, piecz 15-20 minut. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką.
Rada: Roladki można też posmarować cienką warstwą pesto.
90 minut. Porcja: 700 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie