Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kwiecista tarta z marchewką i cukinią"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Formę wysmaruj olejem. Mąkę, sól, jajko i margarynę dokładnie wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto i wyłóż nim natłuszczoną formę. Spód tarty podziurkuj widelcem, dno i boki przykryj folią aluminiową i wsyp groch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Usuń folię i groch, piecz kolejne 15 minut na złoty kolor. W tym czasie przygotuj warzywa.
Cukinie i marchewki pokrój wzdłuż w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Paski układaj naprzemiennie na podpieczonym spodzie. Pozostałe jajka dokładnie wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Dodaj starty ser żółty i połącz. Przygotowaną masę wylej na tartę. Piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut.Źródło: Na żywo