Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagna z sosem bolońskim i pieczarkami to mączna potrawa włoska wyczarowana z niewyszukanych składników!:)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1461
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 262
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1461
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 262
Składniki
Przygotować sos: cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni, dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować.
Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godzinę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju ugotować makaron na półmiękko.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki. Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać w temperaturze 180°C przez około 20 minutek:)) RADA: Na naszym rynku pojawiły się dwa rodzaje lasagne: jedna, którą trzeba ugotować przed zapiekaniem, druga nie wymagając gotowania <więc wasz wybór:) Życzę smacznego!!