Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i smaczny obiad.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10058
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10058
Składniki
Rozpuszczam łyżkę masła na patelni. Szatkuję cebulę i wrzucam ją do rozgrzanego na patelni masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzucam 2 opakowania szpinaku, mieszam od czasu do czasu i czekam do całkowitego rozmrożenia.
Czekając na szpinak biorę ser ricotta, dodaję do niego jajko, sól, pieprz oraz trochę gałki muszkatołowej. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodaję do niego masę serowo-jajeczną, pozostawiam na jeszcze na ogniu przez 5 min na ogniu od czasu do czasu mieszając.
Czas na sos beszamelowy. Do garnka wrzucam masło. Po jego całkowitym rozpuszczeniu wsypuję mąkę i mieszam energicznie, dodaję trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku, gdy składniki się połączą wlewam mleko, cały czas mieszam by masa nie przywarła do garnka i by nie zrobiły się grudki. Jeżeli uzyskaliśmy zbyt gęsty sos, możemy dodać jeszcze trochę mleka, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.
Gdy wszystko trochę przestygnie układam lasagne w naczyniu żaroodpornym. Na dnie układam podwójną warstwę makaronu (bo lubię jak wszystko się dobrze trzyma i łatwiej się nakłada) oraz naprzemiennie nakładam makaron-sos-makaron-sos-makaron, aż do wykończenia farszu, na górnej warstwie układam pojedynczą warstwę makaronu na to sos beszamelowy i starty ser żółty. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę przez 40 min.