Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa wariacja na temat lasagne ze szpinakiem, jak do tej pory wszystkim raczonym smakowała przednio :). Przepis na 4l naczynie żaroodporne
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 85
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2105
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 452
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 480
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 899
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 85
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2105
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 452
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 480
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 899
Składniki
Pieczarki oczyścić, pokroić, udusić na maśle. Szpinak rozmrozić, usmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek, przyprawić do smaku, na koniec dodać pokrojoną w drobna kostkę fetę, wymieszać, podgrzać jeszcze kilka minut.
Osobiście używam płatów wstępnie podgotowanych, ale przed użyciem lubię namoczyć je w ciepłej wodzie aby nieco zmiękły - lepiej je wtedy układać.
Ser żółty zetrzeć na tarce
Sos beszamelowy - w garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki - ma wyjść leciutka zasmażka, w żadnym razie nie brązowa. Zdejmujemy garnuszek z gazu i wlewamy powoli szklankę mleka, cały czas mieszając rózgą aby nie powstały grudki. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadki dodajemy mąki, jeśli za gesty dolewamy mleka. Doprawiamy gałką muszkatołową. Wymieszane stawiamy stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, następnie układamy płaty, potem warstwa szpinaku, pieczarki, trochę żółtego sera i beszamel. Ilość warstw zależy od indywidualnych upodobań. Ostatnią warstwę płatów polewam obficie beszamelem i posypuję grubą warstwą żółtego sera.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180st (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia przykryć naczynie jeśli zauważymy, że ser się za bardzo przypieka