Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 5192

Ciekawa wariacja na temat lasagne ze szpinakiem, jak do tej pory wszystkim raczonym smakowała przednio :). Przepis na 4l naczynie żaroodporne

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić, udusić na maśle. Szpinak rozmrozić, usmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek, przyprawić do smaku, na koniec dodać pokrojoną w drobna kostkę fetę, wymieszać, podgrzać jeszcze kilka minut.

  2. Osobiście używam płatów wstępnie podgotowanych, ale przed użyciem lubię namoczyć je w ciepłej wodzie aby nieco zmiękły - lepiej je wtedy układać.

  3. Ser żółty zetrzeć na tarce

  4. Sos beszamelowy - w garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki - ma wyjść leciutka zasmażka, w żadnym razie nie brązowa. Zdejmujemy garnuszek z gazu i wlewamy powoli szklankę mleka, cały czas mieszając rózgą aby nie powstały grudki. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest za rzadki dodajemy mąki, jeśli za gesty dolewamy mleka. Doprawiamy gałką muszkatołową. Wymieszane stawiamy stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia

  5. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, następnie układamy płaty, potem warstwa szpinaku, pieczarki, trochę żółtego sera i beszamel. Ilość warstw zależy od indywidualnych upodobań. Ostatnią warstwę płatów polewam obficie beszamelem i posypuję grubą warstwą żółtego sera.

  6. Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180st (z termoobiegiem). W trakcie pieczenia przykryć naczynie jeśli zauważymy, że ser się za bardzo przypieka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń