Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną lazanię
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, zgniecione ząbki czosnku. i dalej podsmażamy. Doprawiamy sola, pieprzem, koncentratem i ketchupem.
Przygotowanie makaronu: Do osolonej wrzącej wody wkładamy po kilka sztuk płatków z makaronu lazanii (ja wkładam po 3 szt żeby się nie posklejały) Gotujemy aldente i ilość taką żeby wystarczyło na trzy warstwy położone w naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę ciągle mieszając oraz szklankę mleka. Doprawić pieprzem do smaku. Mieszać do zgęstnienia.
Układanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwę makaronu. Na nią warstwę mięsa, potem smarujemy sosem beszamelowym. Czynność powtarzamy do trzech warstw. Na ostatniej warstwie zamiast makaronu układamy pokrojone w plastry pomidory. Posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 30 minut. Smacznego :)