Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania

Lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 736

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną lazanię

Składniki

  • 500 g miesa mielonego
  • 1 średnia marchewka
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron lazania
  • 30 dkg sera żółtego
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 pomidory
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lazania

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, zgniecione ząbki czosnku. i dalej podsmażamy.
    Doprawiamy sola, pieprzem, koncentratem i ketchupem.

  2. Przygotowanie makaronu:
    Do osolonej wrzącej wody wkładamy po kilka sztuk płatków z makaronu lazanii (ja wkładam po 3 szt żeby się nie posklejały)
    Gotujemy aldente i ilość taką żeby wystarczyło na trzy warstwy położone w naczyniu żaroodpornym.

  3. Sos beszamelowy:

    W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę ciągle mieszając oraz szklankę mleka. Doprawić pieprzem do smaku. Mieszać do zgęstnienia.

  4. Układanie:
    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
    Układamy warstwę makaronu.
    Na nią warstwę mięsa,
    potem smarujemy sosem beszamelowym.
    Czynność powtarzamy do trzech warstw.
    Na ostatniej warstwie zamiast makaronu układamy pokrojone w plastry pomidory.
    Posypujemy startym serem żółtym.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 30 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń