Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania szpinakowo-kalafiorowa"
Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Płaty makaronu gotuj 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij je, ułóż jeden obok drugiego na ściereczce. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki, a następnie grubo je zetrzyj. Pomidory zmiksuj razem z zalewą.
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso i starty kalafior. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę smaż na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień, duś 30 minut. Pod koniec dodaj połowę zmiksowanych pomidorów.
Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i muszkatem. Duś 3 min.
Pozostałe pomidory połącz z koncentratem, ew. przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu pomidorowego. Przykryj 4 płatami lasagne, porcją mięsnego sosu z kalafiorem oraz częścią sera. Na tym ułóż makaron, trochę szpinaku, sosu pomidorowego i sera.
Tak samo przygotuj kolejne warstwy z reszty składników. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz przez 30 minut.
Więcej pomidorów!
dojrzałe pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry i rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Oprósz oregano, solą i pieprzem mielonym.Źródło: Tina
Smaczne, letnie danie. Polecam.
Odsłon: 11881
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7786
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2076
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 29976
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5021
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7786
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2076
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 29976
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5021
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Płaty makaronu gotuj 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij je, ułóż jeden obok drugiego na ściereczce. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki, a następnie grubo je zetrzyj. Pomidory zmiksuj razem z zalewą.
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso i starty kalafior. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę smaż na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień, duś 30 minut. Pod koniec dodaj połowę zmiksowanych pomidorów.
Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i muszkatem. Duś 3 min.
Pozostałe pomidory połącz z koncentratem, ew. przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu pomidorowego. Przykryj 4 płatami lasagne, porcją mięsnego sosu z kalafiorem oraz częścią sera. Na tym ułóż makaron, trochę szpinaku, sosu pomidorowego i sera.
Tak samo przygotuj kolejne warstwy z reszty składników. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz przez 30 minut.
Więcej pomidorów!
dojrzałe pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry i rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Oprósz oregano, solą i pieprzem mielonym.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Udka zapiekane w majonezie
Dania główne
Kotlety drobiowe
Dania główne
Kluski Śląskie - Idealny przepis
Dania główne
Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami
Udka zapiekane w majonezie
Wyborne udka na niedzielny obiad.
Odsłon: 84
Kotlety drobiowe
Smakują wybornie.
Odsłon: 43