Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania szpinakowo-kalafiorowa"
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20717
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26917
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4409
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20717
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26917
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4409
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Płaty makaronu gotuj 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij je, ułóż jeden obok drugiego na ściereczce. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki, a następnie grubo je zetrzyj. Pomidory zmiksuj razem z zalewą.
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso i starty kalafior. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę smaż na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień, duś 30 minut. Pod koniec dodaj połowę zmiksowanych pomidorów.
Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i muszkatem. Duś 3 min.
Pozostałe pomidory połącz z koncentratem, ew. przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu pomidorowego. Przykryj 4 płatami lasagne, porcją mięsnego sosu z kalafiorem oraz częścią sera. Na tym ułóż makaron, trochę szpinaku, sosu pomidorowego i sera.
Tak samo przygotuj kolejne warstwy z reszty składników. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz przez 30 minut.
Więcej pomidorów!
dojrzałe pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry i rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Oprósz oregano, solą i pieprzem mielonym.Źródło: Tina