Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Leśne spaghetti"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Składniki
Grzyby oczyść starannie, opłucz, przełóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i ostudzenia.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączone grzyby, smaż mieszając, kilka minut. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz igiełki rozmarynu. Smaż ok. 3 minuty. Połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciepły bulion (może być z kostki) rozmieszaj starannie z kremówką. Wlej do naczynia z grzybami. Dodaj surowy makaron (możesz go lekko połamać, aby zmieścił się w rondlu). Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie makaron wchłonie część płynu i zrobi się miękki.
Gotowe danie raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Parmezan zestrugaj na cienkie płatki lub zetrzyj na tarce. Opłucz i osusz kilka gałązek bazylii. Danie posyp serem, ozdób bazylią.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 490 kcal, cena 4,40 zł.Źródło: Świat kobiety