Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z łososia to propozycja dla tych wszystkich, którzy niekoniecznie są amatorami tradycyjnie pojawiającego się na świątecznym stole karpia, ale lubią ryby i chcą spróbować przy tej szczególnej okazji czegoś innego. Łosoś w tej wersji wspaniale prezentuje się na talerzu i równie wspaniale smakuje. Zapraszam do spróbowania!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101873
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1982
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5839
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5842
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101873
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1982
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5839
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5842
Składniki
Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w paski. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możemy też użyć gotowych pomidorów pokrojonych w paski lub tartej mozzarelli.
Szpinak smażymy do miękkości na 2-3 łyżkach oliwy. Dodajemy rozdrobniony ser i smażymy do momentu, aż się rozpuści, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Filet kroimy na 4 równe części i oprószamy pieprzem z obu stron. Nie solimy! Smażymy na drugiej patelni na ok. 3 łyżkach oliwy po kilka minut z obu stron do momentu "zbielenia" mięsa zaczynając od strony pokrytej skórą.
Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Na kawałki ryby wykładamy kolejno szpinak, pomidory i mozzarellę. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 2-3 minuty. Gotową rybę możemy posypać dodatkowo prażonym ziarnem słonecznika.
Łososia podajemy z kluseczkami ziemniaczanymi np. gnocchi. Smacznego!