Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łososiowe pakieciki"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94179
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2823
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1666
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2363
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94179
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2823
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1666
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2363
Składniki
Filety oczyść (ewentualnie usuń z nich lód). W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej skórkę otartą ze sparzonej cytryny, sporą szczyptę soli, pół łyżeczki przyprawy do ryb oraz opłukany starannie pod bieżącą wodą koperek.
Wrzuć filety. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 10-12 minut. Wyjmij, osącz. Pozostaw do ostudzenia. W tym czasie na desce ułóż plastry wędzonego łososia. Skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz delikatnie pieprzem.
Liście sałaty (np. strzępiastej) opłucz dokładnie, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Rozłóż na półmisku. Pomidory osącz z oleju, posiekaj.
Ostudzone filety przekrój na połówki. Każdą porcję ułóż na plasterku łososia. Zwiń ciasne roladki, zepnij je wykałaczkami (lub, ewentualnie, obwiąż zblanszowanym szczypiorkiem).
Ułóż przystawkę na liściach sałaty. Posyp pomidorami i ziołami, skrop sosem balsamicznym.
czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety