Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ciepłe weekendy zbieramy się rodziną na wspólne biesiadowanie. Bardzo lubię pieczoną karkówkę z grilla. Mięso kupuje wcześniej na placu Imbramowskim, starannie wybieram, żeby nie było za tłuste i marynuję z dwa lub jeden dzień przed grillem, żeby karkówka była aromatyczna i krucha. Jako, że oboje z mężem uwielbiamy maczankę krakowską to postanowiłam przenieść aromat maczanki na grilla. Zapach kminku i pieczonej karkówki z cebulką roznosiły się dookoła i sprawiał, że z niecierpliwością czekaliśmy aż mięso będzie pięknie wysmażone na ruszcie. Jest to pomysł na danie typowo krakowskie, tym razem w wersji z grilla. Zapraszam na letnią odsłonę maczanki po krakowsku z karkówką z grilla, sosem kminkowo – cebulowym, soczystą cebulką oraz chrupiącą bułą.
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2468
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 194
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18059
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5376
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2468
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 194
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18059
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5376
Składniki
Karkówkę natrzeć 1 łyżką kminku, 1 ząbkiem czosnku, musztardą oraz solą i pieprzem Całość zalać winem (pół kieliszka), wymieszać tak aby karkówka była cała pokryta sosem Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny przed grillowaniem
Cebule pokroić na talarki Na patelni roztopić łyżkę masła z łyżką oleju wsypać 3 łyżki kminku kminek i cebulę Podsmażyć cebulkę aż będzie szklista Następnie cebulę podzielić na dwie części Połowę zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk Do pozostałej cebuli na patelni dorzucić czosnek, chwilkę podsmażyć, dodać 1/2 kieliszka wina, kiedy odparuje dodać wywar/bulion i gotować na małym ogniu aż cebulka będzie się rozpadać Całość zblendować, dodać paprykę w proszku oraz odłożoną cebulkę Posolić i popieprzyć do smaku Jeśli sos jest za gęsty to dodać trochę wywaru i wymieszać. Sos podgrzać przed podaniem
Karkówkę położyć na ruszt, pod koniec pieczenia wrzucić na grilla jeszcze jedną cebulę pokrojoną w talarki Bułkę przekroić na pół, można dać na grilla na chwilkę aby się podgrzała i była lekko chrupiąca Dolną część bułki posmarować ciepłym sosem cebulowo - kminkowym, na niej położyć grillowaną cebulkę, a na to karkówkę. Przykryć drugą częścią bułki