Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ciepłe weekendy zbieramy się rodziną na wspólne biesiadowanie. Bardzo lubię pieczoną karkówkę z grilla. Mięso kupuje wcześniej na placu Imbramowskim, starannie wybieram, żeby nie było za tłuste i marynuję z dwa lub jeden dzień przed grillem, żeby karkówka była aromatyczna i krucha. Jako, że oboje z mężem uwielbiamy maczankę krakowską to postanowiłam przenieść aromat maczanki na grilla. Zapach kminku i pieczonej karkówki z cebulką roznosiły się dookoła i sprawiał, że z niecierpliwością czekaliśmy aż mięso będzie pięknie wysmażone na ruszcie. Jest to pomysł na danie typowo krakowskie, tym razem w wersji z grilla. Zapraszam na letnią odsłonę maczanki po krakowsku z karkówką z grilla, sosem kminkowo – cebulowym, soczystą cebulką oraz chrupiącą bułą.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 27
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 292
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 27
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 292
Składniki
Karkówkę natrzeć 1 łyżką kminku, 1 ząbkiem czosnku, musztardą oraz solą i pieprzem Całość zalać winem (pół kieliszka), wymieszać tak aby karkówka była cała pokryta sosem Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny przed grillowaniem
Cebule pokroić na talarki Na patelni roztopić łyżkę masła z łyżką oleju wsypać 3 łyżki kminku kminek i cebulę Podsmażyć cebulkę aż będzie szklista Następnie cebulę podzielić na dwie części Połowę zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk Do pozostałej cebuli na patelni dorzucić czosnek, chwilkę podsmażyć, dodać 1/2 kieliszka wina, kiedy odparuje dodać wywar/bulion i gotować na małym ogniu aż cebulka będzie się rozpadać Całość zblendować, dodać paprykę w proszku oraz odłożoną cebulkę Posolić i popieprzyć do smaku Jeśli sos jest za gęsty to dodać trochę wywaru i wymieszać. Sos podgrzać przed podaniem
Karkówkę położyć na ruszt, pod koniec pieczenia wrzucić na grilla jeszcze jedną cebulę pokrojoną w talarki Bułkę przekroić na pół, można dać na grilla na chwilkę aby się podgrzała i była lekko chrupiąca Dolną część bułki posmarować ciepłym sosem cebulowo - kminkowym, na niej położyć grillowaną cebulkę, a na to karkówkę. Przykryć drugą częścią bułki