Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami

Makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 3364

Proste w przygotowaniu, wyśmienity smak hiszpańskiej kuchni.

Składniki

  • Makaron spaghetii, 320 g
  • czarne hiszpańskie oliwki, 100 g
  • krewetki, 400 g
  • papryczka chilli, 1 szt.
  • oregano, 2 łyżki
  • hiszpańska oliwa z oliwek, 6 łyżek
  • czosnek, 4 ząbki
  • pomidor, 4 szt.
  • sól i pieprz, szczypta
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami

Przygotowanie

  1. Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Obierz i podziel krewetki.

  2. Ugotuj wywar wykorzystując głowy i muszle krewetek. Odcedź resztki krewetek. Na pozostałym wywarze ugotuj makaron.

  3. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut.

  4. Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń